Mac and Cheese

Must Try

Nolynskitchen
Hi i'm Nolynskitchen. A Home Cook with a passion for cooking. Follow my easy recipes and watch them on YouTube. Let me help you to make easy and wonderfull dishes!

Amerika, het land dat bij Europeanen vaak bekend staat als groot, groter, grootst. Politiek, gebouwen, maar ook in het geval van voedsel. Fastfoodketens die overal aanwezig zijn, waaronder Mac Donalds, Kentucky Fried Chicken, Burger King, Wendy’s, Subway, Taco Bell enzovoort. Geen drankjes van normaal formaat, maar de grootste drankjes die je ooit hebt gezien. Alles is groot, zoals deze koekjes! Of dat is het beeld dat ik me voor stel na het bekijken van enkele YouTube-filmpjes over Amerikaans eten. Toch bestaat Amerika niet alleen uit fastfood, maar staan ze ook bekend om de BBQ-cultuur. Een gerecht dat vaak als bijgerecht wordt gebruikt bij de BBQ is Macaroni en Kaas! In dit artikel gaan we dieper in op het maken van Mac and Cheese.

Definitie Mac and Cheese

De betekenis van Mac and Cheese is:

”Mac and Cheese uit gekookte macaronipasta met kaas om een sausmengsel te creëren”.

Mac and Cheese

Macaroni en Kaas, ook wel bekend onder de naam Mac and Cheese, bestaat al honderden jaren. Het gerecht stond bijvoorbeeld in een Italiaans kookboek genaamd Linber de Coquina. Het verschil was echter dat de Italianen Parmezaanse kaas gebruikten voor hun versie van de beroemde Mac and Cheese. Dit was rond de 14e eeuw. Dit gerecht is geschreven in een Engels kookboek waarbij de saus werd gevormd met de gesmolten kaas en boter. Rond de 17e eeuw waren er verschillende typen ontstaan. Er werd bijvoorbeeld gebruik gemaakt van een bechamelsaus met cheddarkaas of er werd room en boter aan het gerecht toegevoegd.

Amerikaanse Mac and Cheese

Honderd jaar later werd het gerecht in Amerika geïntroduceerd. Thomas Jefferson had het gerecht in Parijs gegeten en wilde het ook in Amerika eten. Bij een staatsdiner stond het op het menu en de rest is geschiedenis. Het gerecht kwam in veel kookboeken terecht, waaronder The Virginia Housewife (1824) en Godeys Lady Book (1861). Britse emigranten introduceerden het gerecht vervolgens ook in Canada. Tot op heden is Canada het land waar de meeste Mac en Cheese worden gegeten. Sommige chef-koks hebben ook verklaard dat dit het nationale gerecht van Canada zou kunnen zijn. Er wordt zelfs aangegeven dat het voor poutine zal staan.

Verschillende mogelijkheden Macaroni en Kaas

Door de jaren heen zijn er verschillende recepten ontstaan voor dit populaire gerecht. In theorie zou je verschillende soorten pasta kunnen gebruiken. Er moeten plooien en zakken aanwezig zijn zodat de kaas ook goed aan de pasta hecht.

Hetzelfde geldt voor het gebruik van kaas. Zoals je hebt kunnen lezen werden er in het verleden verschillende soorten kazen gebruikt. De meest gebruikte kaas is Cheddar. Daarnaast worden er vaak meerdere verschillende kazen met elkaar gecombineerd om een sterke kaassmaak te garanderen. Je kunt ook Gruyere, Parmezaanse kaas, Gouda, Mozzarella en Pecorino toevoegen.

Mac and Cheese Recept

Dit recept is eenvoudig. Je hebt de volgende ingrediënten nodig: macaroni, Cheddar Kaas, Gruyere Kaas, Parmezaanse Kaas, Meel, Boter, Melk, Peper en Nootmuskaat.

Vul een kookpan met heet water en zet deze op middelhoog vuur. Wanneer het water begint met koken, voeg je de macaroni ellebogen toe. Rasp de kaas en doe deze in de kom. Roer de verschillende kazen door elkaar. Houd wat kaas apart om als laatste over de macaroni te strooien.

Neem een tweede kookpan en zet deze op middelhoog vuur. Begin met het smelten van de boter. Voeg na het smelten van de boter de bloem toe. Begin met koken gedurende 2 minuten. Na twee minuten voeg je langzaam de melk toe en blijf elke keer goed roeren. Kook gedurende 5 minuten.

Zet het vuur uit en voeg peper, nootmuskaat, zout en kaas toe. Blijf roeren zodat je een goed mengsel krijgt. Het is belangrijk om de kaas langzaam toe te voegen. Giet de pasta af en voeg deze toe aan het kaasmengsel. Roer goed door elkaar. Doe de pasta in een ovenschaal en leg er nog een laag kaas bovenop. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Zet de Ovenschaal 20 minuten in de oven of wanneer de pasta en kaas een gouden kleur hebben. Haal het gerecht uit de oven en je bent klaar om te serveren.

Hoe maak je Mac and Cheese

Hieronder vindt je de samenvatting van de stappen:

 1. Vul een kookpan met heet water en zet deze op middelhoog vuur.
 2. Wanneer het water begint te koken, voeg je de Ellebogen Macaroni toe.
 3. Rasp de kaas en doe deze in een kom. Roer de verschillende kazen door elkaar. Houd wat kaas apart om als laatste over de macaroni te strooien.
 4. Neem de tweede kookpan en zet deze op middelhoog vuur. Begin met het smelten van de boter.
 5. Voeg na het smelten van de boter de bloem toe. Begin met koken gedurende 2 minuten.
 6. Voeg na twee minuten langzaam de melk toe en blijf elke keer goed roeren. Kook gedurende 5 minuten.
 7. Zet het vuur uit en voeg peper, nootmuskaat, zout en kaas toe. Blijf roeren zodat je een goed mengsel krijgt. Het is belangrijk om de kaas langzaam toe te voegen.
 8. Giet de pasta af en voeg deze toe aan het kaasmengsel. Roer goed door elkaar.
 9. Doe de pasta in een ovenschaal en leg er nog een laag kaas bovenop.
 10. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
 11. Zet de Ovenschaal 20 minuten in de oven of wanneer de pasta en kaas een gouden kleur hebben.
 12. Haal het gerecht uit de oven en je bent klaar om te serveren!

Andere Bijgerechten Recepten

Als je op zoek bent naar meer bijgerechten recepten:

Als je nog een interessant recept hebt, laat het me dan weten!

Mac and Cheese ingredienten

Om Mac and Cheese te maken heb je de volgende ingrediënten nodig: macaroni, Cheddar Kaas, Gruyere Kaas, Parmezaanse Kaas, Meel, Boter, Melk, Peper en Nootmuskaat. Je kunt kiezen of je één soort kaas wilt, of twee of drie.

mac and cheese

Mac and Cheese

Nolynskitchen
Dit recept is voor een typisch klassiek Amerikaans gerecht: Mac and Cheese. Er zijn veel variaties. Gebruik de kaas die jij het lekkerst vindt!
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Bijgerechten
Keuken Amerikaans
Porties 4 Personen
calorieën 964 kcal

Equipment

 • 1 Schaal
 • 2 Kookpan
 • 1 Ovenschotel
 • 1 Rasp

Ingrediënten
  

 • 400 gram Macaroni (Ellebogen)
 • 120 gram Cheddar kaas
 • 90 gram Gruyere kaas
 • 90 gram Parmezaanse kaas
 • 30 gram Bloem
 • 60 gram Ongezouten boter
 • 1 liter Melk
 • 2 gram Peper
 • 1,5 gram Nootmuskaat
 • 1,5 gram Zout

Instructies
 

 • Vul een kookpan met heet water en zet deze op middelhoog vuur.
 • Wanneer het water begint te koken, voeg je de Elbow Macaroni toe.
 • Rasp de kaas en doe deze in een kom. Roer de verschillende kazen door elkaar. Houd wat kaas apart om als laatste over de macaroni te strooien.
 • Neem de tweede kookpan en zet deze op middelhoog vuur. Begin met het smelten van de boter.
 • Voeg na het smelten van de boter de bloem toe. Begin met koken gedurende 2 minuten.
 • Voeg na twee minuten langzaam de melk toe en blijf elke keer goed roeren. Kook gedurende 5 minuten.
 • Zet het vuur uit en voeg peper, nootmuskaat, zout en kaas toe. Blijf roeren zodat je een goed mengsel krijgt. Het is belangrijk om de kaas langzaam toe te voegen.
 • Giet de pasta af en voeg deze toe aan het kaasmengsel. Roer goed door elkaar.
 • Doe de pasta in een ovenschaal en leg er nog een laag kaas bovenop.
 • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
 • Zet de Ovenschaal 20 minuten in de oven of wanneer de pasta en kaas een gouden kleur hebben.
 • Haal het gerecht uit de oven en je bent klaar om te serveren!

Notities

 • Belangrijk om wat kaas opzij te zetten. Wanneer je de macaroni en kaas in een ovenschaal doet wil je er wel wat kaas bovenop!

Nutrition

Serving: 0gCalories: 964kcalCarbohydrates: 94gProtein: 44gFat: 45gSaturated Fat: 27gCholesterol: 129mgSodium: 883mgPotassium: 621mgFiber: 4gSugar: 16gVitamin A: 1469IUCalcium: 1017mgIron: 2mg
Trefwoord Mac and CHeese
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

FAQ Mac and Cheese

Hieronder vindt je de meest gestelde vragen:

Wat is Mac and Cheese?

De naam zegt het al: Macaroni (Ellebogen) met Kaassaus.

Welke kaas heb ik nodig?

Je kunt verschillende soorten Kaas gebruiken. De meest populaire zijn Cheddar, Gruyere en Parmezaanse kaas.

 

Vorig artikel
Volgend artikel
- Advertisement -

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Recipe Rating
Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisement -

Nieuwste recepten

- Advertisement -

Meer recepten als dit

- Advertisement -