Souvlaki

Must Try

Nolynskitchen
Hi i'm Nolynskitchen. A Home Cook with a passion for cooking. Follow my easy recipes and watch them on YouTube. Let me help you to make easy and wonderfull dishes!

Net als de Italiaanse keuken heeft ook de Griekse keuken veel te bieden. Het is dan ook geen toeval dat beide landen aan de Middellandse Zee liggen. Als ik aan Griekenland denk, denk ik aan een prachtige blauwe kustlijn. De mooiste eilanden, mooi weer en lekker eten. Enkele typische gerechten zijn Loukoumades en Saganaki. In dit artikel gaan we dieper in op een ander typisch Grieks gerecht: Souvlaki.

Definitie Souvlaki

De betekenis van Souvlaki is:

”Souvlaki is een Grieks gerecht met kleine stukjes vlees aan een spiesje. Dit vlees kan varkensvlees, lamsvlees en kip zijn. Er kunnen ook groenten in de spies zitten”.

Souvlaki

Souvlaki kan verschillende namen hebben. Deze namen kunnen souvlakia of kalamaki in het meervoud zijn. De naam kalamaki wordt vooral in het zuiden van Griekenland en Athene voor het gerecht gebruikt. In het Noorden heeft het de naam zoals ik die zelf ken. Dit gerecht heeft een rijke geschiedenis. In Griekenland wordt het al duizenden jaren gegeten. In die tijd was het vrij normaal om je eten te spiesen en te koken.

Griekenland heeft een rijke geschiedenis en bij opgravingen werd hiervoor allerlei materiaal gevonden, zoals in Satorini. In Santorini kwam het materiaal uit 2000 voor Christus. Uit deze opgravingen is gebleken dat het destijds een delicatesse was. Ze hebben bewijs gevonden voor keukenmaterialen voor het braden van vlees aan het spit. Het wordt zelfs genoemd in de werken van Aristoteles en Aristophanes. De één een filosoof en wetenschapper, de ander een bekend dichter.

Populair fastfood in Griekenland

Ondanks de vele opgravingen werd de souvlaki zoals wij die kennen pas veel later beschreven. Dit werd in het jaar 1850 gedaan door een Fransman. Op dit moment is souvlaki een fastfood en kan gezien worden als hoofdgerecht. Als ik de naam Souvlaki hoor, vraag ik me af waar de inspiratie vandaan komt. Opgravingen hebben aangetoond dat het duizenden jaren geleden in Griekenland werd gedaan, maar het lijkt erg op shish kebab. Dit is een gerecht uit Turkije. Een eigen gedachte. Ook hier heb ik geen antwoord op. We zullen het waarschijnlijk nooit precies weten.

Om een Souvlaki kort samen te vatten: een spiesje gevuld met vlees. Soms kan het vlees groenten bevatten. Ben jij wel eens in een Grieks restaurant geweest? Je hebt dit op het menu gezien. Er zijn verschillende mogelijkheden om dit gerecht te serveren. Eén van de mogelijkheden is met rijst, aardappelen of brood. Met brood bedoel ik natuurlijk Pitabroodje. Uiteraard wordt het vlees voorzien van een aantal sauzen. Het is de hoogste tijd om jullie mijn geweldige recept te vertellen. Lees snel verder.

Souvlaki Recept

Dit recept is eenvoudig. Je hebt de volgende ingrediënten nodig: kipfilets, zout, peper, citroen, knoflook en oregano.

Het eerste wat je moet doen is de kipfilets in stukken snijden. Probeer de stukken van hetzelfde formaat te maken. Na het snijden van de kip is het tijd om de kip wat smaak te geven. Neem een kom en doe de kip erin. Voeg zout, peper, oregano, citroensap, knoflook en olijfolie toe in de kom. Meng alles door elkaar. Doe een plasticfolie over de kom en zet deze 1-2 uur in de koelkast. In deze tijd kan de marinade in het vlees trekken.

Haal de kip uit de koelkast en pak de spiesjes. Zorg ervoor dat de spiesjes in je grillpan passen. Neem een kom en vul de kom met water. Leg de spiesjes in het water. Neem een spies en leg de stukken kip op de spies. Een droog spiesje verbrandt en dat willen wij niet zien!

Verhit de grillpan en leg de stukken kip erop. Je kunt wat olie gebruiken, zodat het niet aan de pan blijft plakken. Draai de stukken kip totdat ze aan beide kanten goudbruin zijn.

Plaats het broodrooster op het aanrecht en rooster je pitabroodje. Als het pitabroodje en de kipsouvlaki klaar zijn, is het tijd om beide dingen te combineren! Geniet van dit geweldige recept!

Hoe maak je Souvlaki

Hieronder vindt je de samenvatting van de stappen:

 1. Het eerste wat je moet doen is de kipfilets in stukjes snijden. Probeer stukken van hetzelfde formaat te maken.
 2. Na het snijden van de kip is het tijd om de kip wat smaak te geven. Neem een kom en doe de kip erin. Voeg zout, peper, oregano, citroensap, knoflook en olijfolie toe in de kom. Meng alles door elkaar.
 3. Doe een plasticfolie over de kom en zet deze 1-2 uur in de koelkast. In deze tijd kan de marinade in het vlees trekken.
 4. Haal de kip uit de koelkast en pak de spiesjes. Zorg ervoor dat de spiesjes in je grillpan passen. Neem een kom en vul de kom met water. Leg de spiesjes in het water.
 5. Neem een spies en leg de stukken kip op de spies. Een droog spiesje verbrandt en dat willen wij niet zien!
 6. Verhit de grillpan en leg de stukken kip erop. Je kunt wat olie gebruiken, zodat het niet aan de pan blijft plakken.
 7. Draai de stukken kip totdat ze aan beide kanten goudbruin zijn.
 8. Plaats het broodrooster en rooster je pitabroodje.
 9. Als het pitabroodje en de kipsouvlaki klaar zijn, is het tijd om beide dingen te combineren!

Andere Hoofdgerechten Gevogelte Recepten 

Als je op zoek bent naar meer gevogelte recepten voor hoofdgerechten:

als je nog een interessant recept hebt, laat het me weten!

Souvlaki ingredienten

Om dit fantastische gerecht te maken heb je de volgende ingrediënten nodig: kipfilets, zout, peper, citroen, knoflook en oregano. Het recept vind je hieronder of bekijk onze video! Om het gerecht wat decoratie te geven heb je de volgende dingen nodig: saus (kan tzatziki zijn) en een salade. Je kunt de salade maken met sla, rode ui en tomaat, zoals ik hierboven al zei, je kunt hem eten met pitabroodje, aardappelen of rijst. Het is jouw keuze!

souvlaki

Souvlaki

Nolynskitchen
Het beste Souvlaki-recept dat je kunt vinden! Vlees aan een spiesje. Dit makkelijke recept is voor iedere thuiskok.
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Resting time 2 uur
Totale tijd 2 uur 20 minuten
Gang Hoofdgerechten
Keuken Grieks
Porties 4 Personen
calorieën 302 kcal

Equipment

 • 1 Grillpan
 • 1 Vleespen
 • 1 Mes
 • 1 Schaal
 • 1 Broodrooster

Ingrediënten
  

 • 1 kg Kippenborst
 • Zout
 • Peper
 • 30 ml Citroensap
 • 22 gram Oregano (Gedroogd)
 • 1 teentje Knofloog

Instructies
 

 • Het eerste wat je moet doen is de kipfilets in stukjes snijden. Probeer stukken van hetzelfde formaat te maken.
 • Na het snijden van de kip is het tijd om de kip wat smaak te geven. Neem een kom en doe de kip erin. Voeg zout, peper, oregano, citroensap, knoflook en olijfolie toe in de kom. Meng alles door elkaar.
 • Doe een plasticfolie over de kom en zet deze 1-2 uur in de koelkast. In deze tijd kan de marinade in de kip trekken.
 • Haal de kip uit de koelkast en pak de spiesjes. Zorg ervoor dat de spiesjes in je grillpan passen. Neem een kom en vul de kom met water. Leg de spiesjes in het wate
 • Neem een spies en leg de stukken kip op de spies. Een droog spiesje verbrandt en dat willen wij niet zien!
 • Verhit de grillpan en leg de stukken kip erop. Je kunt wat olie gebruiken, zodat het niet aan de pan blijft plakken.
 • Draai de stukken kip totdat ze aan beide kanten goudbruin zijn.
 • Plaats het broodrooster en rooster je pitabroodje.
 • Als het pitabroodje en de kipsouvlaki klaar zijn, is het tijd om beide dingen te combineren!

Notities

 • Ik hoor veel verhalen van mensen die Souvlaki willen maken, maar de spiesjes verbranden. Om dit probleem te voorkomen doe je ze in een kom met water. Wanneer je het vlees uit de koelkast haalt kun je ze combineren.
 • Een ander probleem is het vlees dat aan de grillpan blijft plakken. Eigenlijk kun je er niet omheen, maar om de ‘minste’ beschadigingen te hebben, kun je de grillpan insmeren met een klein beetje olijfolie.
 • Voor het maken van de salade kun je de volgende ingrediënten gebruiken: sla, rode ui en tomaat.

Nutrition

Calories: 302kcalCarbohydrates: 4gProtein: 54gFat: 7gSaturated Fat: 2gCholesterol: 160mgSodium: 291mgPotassium: 994mgFiber: 2gSugar: 1gVitamin A: 169IUVitamin C: 6mgCalcium: 100mgIron: 3mg
Trefwoord Souvlaki
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

 

FAQ Souvlaki

Hieronder vindt je de meest gestelde vragen:

Wat is Souvlaki?
Souvlaki is een Grieks gerecht met kleine stukjes vlees aan een spies.

Welke ingredienten heb je nodig?
Je hebt de volgende ingrediënten nodig: kipfilets, zout, peper, gedroogde oregano, knoflook, olijfolie en citroensap.

Hoe lang moet de kip grillen?
Dat hangt echt af van de hitte van de grillpan. Ik raad aan om de spiesjes te draaien totdat de kip aan beide kanten goudbruin is.

 

Vorig artikel
Volgend artikel
- Advertisement -

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Recipe Rating
Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisement -

Nieuwste recepten

- Advertisement -

Meer recepten als dit

- Advertisement -