Kipschnitzel

Must Try

Nolynskitchen
Hi i'm Nolynskitchen. A Home Cook with a passion for cooking. Follow my easy recipes and watch them on YouTube. Let me help you to make easy and wonderfull dishes!

Vlees, voor sommigen het lekkerste wat er op deze planeet is. Voor de ander is het verschrikkelijk en gaat het om dierenleed. De familie van moederskant had een eigen slagerij. Ik ben opgegroeid met vlees en vind het echt heel erg lekker. Bijvoorbeeld Guciale in pasta carbonara. Kip is ook vlees. Het behoort wel tot de groep gevogelte of wit vlees. Kippenvlees bevat weinig onverzadigd vet. Hierdoor is het gezonder om te eten dan bijvoorbeeld een biefstuk. Daarnaast bevat de huid van de kip meer vetten. Een van de vleeswaren waar je echt van kunt genieten is kipschnitzel. De beste kipschnitzel die ik ooit heb gehad was in Oostenrijk, de bekende Wiener Schnitzel. Het was gewoon ongelooflijk goed en smaakvol! In dit artikel gaan we dieper in op het maken van kipschnitzel.

Definitie Kipschnitzel

De betekenis van Kipschnitzel is:

”Kipschnitzel is kipfilet met een krokante buitenlaag die je kunt maken met bloem, ei en paneermeel”.

Schnitzels

Als het op Schnitzels aankomt, is de meest bekende en de originele schnitzel gemaakt van kalfsvlees. Dit is de echte Wiener Schnitzel. Dit stuk vlees is platgedrukt om de grootte van je hand te krijgen. De buitenkant van het vlees is krokant en heeft een mooie bruine kleur. Deze korst is gemaakt van bloem, ei en paneermeel. Na het paneren wordt het vlees gebakken in twee pannen met verschillende olietemperaturen. Doordat het vlees geplet is, is het vlees binnen enkele seconden gaar. Bij het serveren van de schnitzel krijg je een schijfje citroen. Dit geeft de schnitzel de extra smaak. Je kunt natuurlijk ook gewoon een schnitzel in boter bakken, maar in Oostenrijk gebruiken ze olie.

De geschiedenis van de schnitzel gaat een paar honderd jaar terug. Oorspronkelijk verspreidde het zich via de Ottomaanse keuken naar Italië en vervolgens naar Oostenrijk. In de 15e en 16e eeuw begonnen ze in Italië Schnitzel te eten. In die tijd gebruikten ze kalfsvlees en paneermeel. Schnitzel maak je met varkensvlees, kip en kalfsvlees. Kalfsvlees is het echte werk, maar duurder. Om het verschil te herkennen staat dit vaak op de menukaart aangegeven. Het varkensvlees heet Schnitzel Wiener Art. Daarnaast kan het ook zijn dat ze het gewoon Wiener Schnitzel noemen. Om echt zeker te zijn zul je het in een restaurant moeten vragen.

Er zijn veel verschillende variaties van Schnitzels. De meest populaire zijn: Wienerschnitzel, schnitzel wiener art, zigeunerschnitzel en Cordon Bleu.

Kipschnitzel Recept

Dit recept is eenvoudig. Je hebt de volgende ingrediënten nodig: Kipfilet, meel, eieren, paneermeel, olie en citroen.

Koop kippenborsten en begin met het wegsnijden van het hangende vlees. Snij de borst in het midden horizontaal door tot bijna het einde van de borst. Spreid de borst uit. Je ziet twee helften aan elkaar vastzitten. Snij het midden door zodat je twee helften hebt.

Wikel de borst in plastic folie. Het is nu tijd om de borst platter te slaan. Dit kan je doen met een koekenpan of met een vleeshamer. Wees wel voorzichtig voor je keuken! 

Vul een pan met olie op middelhoog vuur. Er moet voldoende olie zijn om de kipfilets te bakken. De olie moet 175 graden zijn. 

Leg de droge ingredienten in verschillende kommen. Neem een stuk platgeslagen kippenborst en plaats deze in het bakje met bloem. Voorzie de borst van een bloem laag. Vervolgens haal je de kippenborst door de kom met geklutste eieren. Als laatste plaats je de kipfilet in een kom met paneermeel.

Leg de kipfilet 2-4 minuten in de olie van 175 graden Celsius. De borsten zijn gaar als ze een goudbruine kleur hebben. Haal de Kipschnitzel eruit en leg deze op keukenpapier. Na 2 minuten kun je de Kipschnitzel serveren met een schijfje citroen! Is de kippenborst dikker, dan kan het langer duren!

Hoe maak je een Kipschnitzel

Hieronder vindt je de samenvatting van de stappen:

 1. Neem een borst en begin met het snijden van het hangende vlees.
 2. Snijd de borst in het midden horizontaal door tot bijna het einde van de borst.
 3. Spreid de borst uit. Je ziet twee helften aan elkaar vastzitten. Snijd het midden door zodat je twee helften hebt.
 4. Wikkel de borst in plastic folie.
 5. Gebruik een hamer of een zwaar voorwerp (pan) om de kipfilets stuk te slaan zodat ze dun worden.
 6. Vul de kookpan met olie en op middelhoog vuur. Er moet voldoende olie zijn om de kipfilets te bakken. De olie moet 175 graden Celsius worden.
 7. Doe de droge ingrediënten in verschillende kommen
 8. Neem een kipfilet en doe een laagje bloem op de borst, dan in de kom met de geklutste eieren.
 9. Doe als laatste de kipfilet in de paneermeelkom.
 10. Leg de kipfilet 2-4 minuten in de olie van 175 graden Celsius. De borsten zijn gaar als ze een goudbruine kleur hebben.
 11. Haal de Kipschnitzel eruit en leg deze op keukenpapier. Na 2 minuten kun je de Kipschnitzel serveren met een schijfje citroen!

Andere Hoofdgerechten Gevogelte Recepten 

Als je op zoek bent naar meer gevogelte recepten voor hoofdgerechten:

als je nog een interessant recept hebt, laat het me weten!

Kipschnitzel Ingredienten

Om de Kipschnitzel te maken heb je de volgende ingrediënten nodig: Kipfilet, meel, eieren, paneermeel, olie en citroen.

kipschnitzel

Kipschnitzel

Nolynskitchen
Leer hoe je dit makkelijke recept maakt: Kipschnitzel. Je maakt dit binnen een paar minuten voor je vrienden en familie!
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerechten
Keuken Oostenrijks
Porties 2 Personen
calorieën 982 kcal

Equipment

 • 1 Plasticfolie
 • 1 Koekenpan
 • 2 Kom

Ingrediënten
  

 • 400 gram Kippenborsten (Zonder bot)
 • 2 Eieren
 • 100 gram Bloem
 • 250 gram Paneermeel (Panko bijv.)
 • Zonnebloemolie
 • Zout
 • 1 Citroen

Instructies
 

 • Neem een borst en begin met het snijden van het hangende vlees.
 • Snijd de borst in het midden horizontaal door tot bijna het einde van de borst.
 • Spreid de borst uit. Je ziet twee helften aan elkaar vastzitten. Snijd het midden door zodat je twee helften hebt.
 • Wikkel de borst in plastic folie.
 • Gebruik een hamer of een zwaar voorwerp (pan) om de kipfilets stuk te slaan zodat ze dun worden.
 • Vul de kookpan met olie en op middelhoog vuur. Er moet voldoende olie zijn om de kipfilets te bakken. De olie moet 175 graden Celsius worden.
 • Doe de droge ingrediënten in verschillende kommen.
 • Neem een kipfilet en doe een laagje bloem op de borst, dan in de kom met de geklutste eieren. Doe als laatste de kipfilet in de paneermeelkom.
 • Leg de kipfilet 2-4 minuten in de olie van 175 graden Celsius. De borsten zijn gaar als ze een goudbruine kleur hebben.
 • Haal de Kipschnitzel eruit en leg deze op keukenpapier. Na 2 minuten kun je de Kipschnitzel serveren met een schijfje citroen!

Notities

 • Als je geen olie wilt gebruiken, kun je boter gebruiken!
 • Om de kipfilet plat te slaan kun je een zware pan of hamer gebruik
 • Hoe dikker de kipfilet, hoelang je deze moet bakken

Nutrition

Calories: 982kcalCarbohydrates: 133gProtein: 70gFat: 17gSaturated Fat: 4gCholesterol: 292mgSodium: 1212mgPotassium: 1174mgFiber: 8gSugar: 9gVitamin A: 298IUVitamin C: 31mgCalcium: 285mgIron: 10mg
Trefwoord Kipschnitzel
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

FAQ Kipschnitzel

Hieronder vind je de meest gestelde vragen:

Wat is een Kipschnitzel?

Kipschnitzel is kipfilet met een krokante buitenlaag die je kunt maken met bloem, ei en paneermeel.

Hoe krijg ik de kip dun?

Je moet een zwaar voorwerp gebruiken. Dit kan een zware pan of een vleeshamer zijn. Zorg ervoor dat er iets onder zit als je de kip raakt, zodat je je keuken niet beschadigt!

 

Vorig artikel
Volgend artikel
- Advertisement -

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Recipe Rating
Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisement -

Nieuwste recepten

- Advertisement -

Meer recepten als dit

- Advertisement -