Moussaka

Must Try

Nolynskitchen
Hi i'm Nolynskitchen. A Home Cook with a passion for cooking. Follow my easy recipes and watch them on YouTube. Let me help you to make easy and wonderfull dishes!

Voedsel staat centraal op de agenda van veel gezinnen. Het is een moment waarop je na een drukke dag samen de dag kunt bespreken en daarna kunt genieten van het eten. Families komen ook samen voor verjaardagen of speciale dagen om van het eten te genieten. Eten is niet het hoofddoel van de bijeenkomst, maar versterkt het wel. Grote familiemaaltijden zijn in die tijd ideaal. Familiemaaltijden zijn bekend in Griekenland. En nee, dit keer is het niet Loukoumades, Saganaki, Souvlaki of Tzatziki. Ik heb het over het ongelooflijk populaire gerecht Moussaka. In dit artikel gaan we dieper in op het maken van Moussaka.

Definitie Moussaka

De betekenis van Moussaka is:

”Moussaka is een Grieks gerecht met aubergine, aardappel en gehaktsaus. Het gerecht heeft verschillende lagen zoals een lasagne. Bovenop het gerecht zit een laagje bechamelsaus”.

Moussaka

Het gerecht heeft verschillende namen waaronder moussakas, musaca, musakka, mycaka, musaka, musaqq’a. Het is dan ook een traditioneel gerecht waarbij de basis bestaat uit aardappel of aubergine en gehakt. De uitvinder van het gerecht was een Griekse kok met de naam Tselementes. Deze kok heeft een kookboek geschreven waarin ook het gerecht Moussaka vermeld wordt.

Het gerecht lijkt op een lasagne. Er zit ook een saus bovenop. Dit kan een bechamelsaus zijn of een laagje ei. Het laagje ei zorgt ervoor dat het gerecht een goudbruine kleur krijgt. In Turkije heet het gerecht Mussaka. Er wordt gebakken aubergine en vlees gebruikt. Het gerecht wordt warm of op kamertemperatuur geserveerd. In Arabische landen bestaat ook de mogelijkheid dat het gerecht koud geserveerd wordt. Als ik kon kiezen, zou ik het warme gerecht verkiezen. Ik ben een groot voorstander van alleen warme gerechten! Maar dat is mijn mening van de thuiskok.

In Oost-Europa gebruiken ze geen aubergine, maar aardappel. Ook de bovenste laag is iets anders. Er zit bijvoorbeeld geen laagje ei of bechamelsaus op. Ze gebruiken een yoghurtmix of melk. In de Balkanlanden is de bovenste laag altijd vla. Je kunt zelfs geraspte kaas of paneermeel aan de bovenkant toevoegen. Zo zie je dat ieder land of zelfs regio zijn eigen kijk op een gerecht heeft. Dat maakt koken zo leuk, de gerechten worden altijd naar een hoger niveau getild!

Moussaka Recept

Dit recept is eenvoudig. Je hebt de volgende ingrediënten nodig: aubergine, plantaardige olie, rundvlees, uien, knoflook, tomaten, suiker, rode wijn, olijfolie, zout, peper, laurier, oregano, melk, boter, bloem, eigeel, kaas. Je kan het recept hieronder vinden.

Het maken van moussaki kan je opdelen in drie delen:

 • De basis
 • Vleessaus
 • Bechamel
De basis

De eerste stap is het snijden van de aubergine in plakjes. Je wilt dunne ijshockeypucks hebben. Zorg ervoor dat ze niet te dik zijn. Afhankelijk van wat je zelf leuk vindt. Hoe dikker de plak, hoe langer je nodig hebt om te frituren. Neem keukenpapier en haal het vocht van de plakjes. Bestrooi de plakjes royaal met zout en peper. Zet de pan op middelhoog vuur op het gas en vul de pan met olie. Zorg ervoor dat de pan heet genoeg is. Je kunt dit testen door een plakje in de pan te schuiven. Kijk hoe snel de aubergine bruin wordt. Als de plakjes binnen 2 minuten goudbruin kleuren, is de olie heet genoeg! Leg de plakjes in de olie. Als de aubergineplakken een mooie bruine kleur hebben, zijn ze klaar. Haal de aubergine eruit en leg deze op keukenpapier om de olie te verwijderen.

Vleessaus

Het tweede deel van dit gerecht is de vleessaus. Pak een pan en doe de olijfolie erin. Zet de pan op middelhoog vuur. Snij de ui in mooie schaaltjes en doe deze in de pan. Bak ze tot ze zacht zijn. Wanneer de kleur naar bruin begint te veranderen, voeg je de knoflook en de tomaat toe. Roer alles door elkaar. Voeg de rode wijn, suiker, laurierblaadjes, zout en peper toe. Roer alles door elkaar en breng aan de kook. Als de saus kookt, zet je hem minimaal 20 minuten op een laag vuur.

Bechamel

De laatste stap is het maken van de bechamelsaus. Pak twee pannen: de eerste pan is voor de boter. Doe de boter erin. Begin met het smelten van de boter. Vul de tweede pan met melk. De melk moet warm zijn en niet koken. Als de boter gesmolten is, voeg je de bloem toe. Blijf roeren. Voeg de melk langzaam in verschillende porties toe aan de bloem. Blijf roeren. Wanneer alle melk is toegevoegd, draait u het gas uit. Wacht 5 minuten. De laatste stap is het toevoegen van de geraspte kaas, zout, peper en eidooiers. Roer alles snel door elkaar.

Verwarm de oven voor op 200 celcius. Neem een ovenschaal. Ik raad aan om een 20 * 30 cm te gebruiken. Als je een kleinere of grotere hebt, is dit ook een optie. Je hoeft alleen maar te zien hoe het uitpakt met de lagen. Begin de eerste laag met aubergine. De tweede laag alle vleessaus. Derde laag aubergine. Schep de bechamelsaus erbovenop. Voeg de geraspte kaas/paneermeel erbovenop en bak de moussaka 40 – 45 minuten. De korst moet goudbruin zijn. Dus mocht het langer dan 45 minuten duren, geen probleem!
Haal de Moussaka na 45 minuten uit de oven en laat hem 15 minuten rusten. Geniet na 15 minuten van je gerecht!

Hoe maak je Moussaka

Hieronder vindt je de samenvatting van de stappen:

 1. De eerste stap is het snijden van de aubergine in plakjes. Je wilt dunne ijshockeypucks hebben. Zorg ervoor dat ze niet te dik zijn. Afhankelijk van wat je zelf leuk vindt. Hoe dikker de plak, hoe langer je nodig hebt om te frituren.
 2. Neem keukenpapier en haal het vocht van de plakjes. Bestrooi de plakjes royaal met zout en peper.
 3. Zet de pan op middelhoog vuur op het gas en vul de pan met olie. Zorg ervoor dat de pan heet genoeg is. Je kunt dit testen door een plakje in de pan te schuiven. Kijk hoe snel de aubergine bruin wordt. Als de plakjes binnen 2 minuten goudbruin kleuren, is de olie heet genoeg! Leg de plakjes in de olie.
 4. Als de aubergineplakken een mooie bruine kleur hebben, zijn ze klaar. Haal de aubergine eruit en leg deze op keukenpapier om de olie te verwijderen.
 5. Het tweede deel van dit gerecht is de vleessaus. Pak een pan en doe de olijfolie erin. Zet de pan op middelhoog vuur.
 6. Snij de ui in mooie schaaltjes en doe deze in de pan. Bak ze tot ze zacht zijn.
 7. Wanneer de kleur naar bruin begint te veranderen, voeg je de knoflook en de tomaat toe. Roer alles door elkaar.
 8. Voeg de rode wijn, suiker, laurierblaadjes, zout en peper toe. Roer alles door elkaar en breng aan de kook.
 9. Als de saus kookt, zet je hem minimaal 20 minuten op een laag vuur.
 10. De laatste stap is het maken van de bechamelsaus. Pak twee pannen: de eerste pan is voor de boter. Doe de boter erin. Begin met het smelten van de boter. Vul de tweede pan met melk. De melk moet warm zijn en niet koken.
 11. Als de boter gesmolten is, voeg je de bloem toe. Blijf roeren.
 12. Voeg de melk langzaam in verschillende porties toe aan de bloem. Blijf roeren. Wanneer alle melk is toegevoegd, draait u het gas uit.
 13. Wacht 5 minuten. De laatste stap is het toevoegen van de geraspte kaas, zout, peper en eidooiers. Roer alles snel door elkaar.
 14. Verwarm de oven voor op 200 celcius.
 15. Neem een ovenschaal. Ik raad aan om een 20 * 30 cm te gebruiken. Als je een kleinere of grotere hebt, is dit ook een optie. Je hoeft alleen maar te zien hoe het uitpakt met de lagen. Begin de eerste laag met aubergine. De tweede laag alle vleessaus. Derde laag aubergine. Schep de bechamelsaus erbovenop.
 16. Voeg de geraspte kaas/paneermeel erbovenop en bak de moussaka 40 – 45 minuten. De korst moet goudbruin zijn. Dus mocht het langer dan 45 minuten duren, geen probleem!
  Haal de Moussaka na 45 minuten uit de oven en laat hem 15 minuten rusten.
 17. Geniet na 15 minuten van je gerecht!

Andere Hoofdgerechten Recepten 

Als je op zoek bent naar meer recepten voor hoofdgerechten:

als je nog een interessant recept hebt, laat het me weten!

Moussaka ingredienten

Om dit hoofdgerecht te maken heb je een aantal ingrediënten nodig. De ingrediënten zijn: aubergine, plantaardige olie, rundvlees, uien, knoflook, tomaten, suiker, rode wijn, olijfolie, zout, peper, laurier, oregano, melk, boter, bloem, eigeel, kaas. Je kan het recept hieronder vinden.

moussaka

Moussaka

Nolynskitchen
Het lekkerste Moussaka-recept dat je kunt vinden met een perfect laagje bechamelsaus. Dit makkelijke recept is voor iedere thuiskok. Genieten!
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 35 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Resting time 15 minuten
Totale tijd 1 uur 50 minuten
Gang Hoofdgerechten
Keuken Grieks
Porties 6 Personen
calorieën 898 kcal

Equipment

 • 1 Koekenpan
 • 1 Grote pan
 • 1 Mes

Ingrediënten
  

Basis

 • 5 Aubergine
 • Plantaardige olie

Vlees saus

 • 600 gram Lamsgehakt
 • 3 Rode uien
 • 3 knoflook Knoflook
 • 2 Tomaten
 • 150 ml Rode wijn
 • 8 gram Suiker
 • Oregano
 • Zoit
 • Peper
 • 2 Laurierblad
 • 50 ml Olijfolie

Bechamel

 • 800 ml Melk
 • 120 gram Ongezouten boter
 • 120 gram Bloem
 • 2 Eidooiers
 • 110 gram Parmigiano Reggiano

Instructies
 

 • De eerste stap is het snijden van de aubergine in plakjes. Je wilt dunne ijshockeypucks hebben. Zorg ervoor dat ze niet te dik zijn. Afhankelijk van wat je zelf leuk vindt. Hoe dikker de plak, hoe langer je nodig hebt om te frituren.
 • Neem keukenpapier en haal het vocht van de plakjes. Bestrooi de plakjes royaal met zout en peper.
 • Zet de pan op middelhoog vuur op het gas en vul de pan met olie. Zorg ervoor dat de pan heet genoeg is. Je kunt dit testen door een plakje in de pan te schuiven. Kijk hoe snel de aubergine bruin wordt. Als de plakjes binnen 2 minuten goudbruin kleuren, is de olie heet genoeg! Leg de plakjes in de olie.
 • Als de aubergineplakken een mooie bruine kleur hebben, zijn ze klaar. Haal de aubergine eruit en leg deze op keukenpapier om de olie te verwijderen.
 • Het tweede deel van dit gerecht is de vleessaus. Pak een pan en doe de olijfolie erin. Zet de pan op middelhoog vuur.
 • Snij de ui in mooie schaaltjes en doe deze in de pan. Bak ze tot ze zacht zijn.
 • Wanneer de kleur naar bruin begint te veranderen, voeg je de knoflook en de tomaat toe. Roer alles door elkaar.
 • Voeg de rode wijn, suiker, laurierblaadjes, zout en peper toe. Roer alles door elkaar en breng aan de kook.
 • Als de saus kookt, zet je hem minimaal 20 minuten op een laag vuur.
 • De laatste stap is het maken van de bechamelsaus. Pak twee pannen: de eerste pan is voor de boter. Doe de boter erin. Begin met het smelten van de boter. Vul de tweede pan met melk. De melk moet warm zijn en niet koken.
 • Als de boter gesmolten is, voeg je de bloem toe. Blijf roeren.
 • Voeg de melk langzaam in verschillende porties toe aan de bloem. Blijf roeren. Wanneer alle melk is toegevoegd, draait u het gas uit.
 • Wacht 5 minuten. De laatste stap is het toevoegen van de geraspte kaas, zout, peper en eidooiers. Roer alles snel door elkaar.
 • Verwarm de oven voor op 200 celcius.
 • Neem een ovenschaal. Ik raad aan om een 20 * 30 cm te gebruiken. Als je een kleinere of grotere hebt, is dit ook een optie. Je hoeft alleen maar te zien hoe het uitpakt met de lagen. Begin de eerste laag met aubergine. De tweede laag alle vleessaus. Derde laag aubergine. Schep de bechamelsaus erbovenop.
 • Voeg de geraspte kaas/paneermeel erbovenop en bak de moussaka 40 - 45 minuten. De korst moet goudbruin zijn. Dus mocht het langer dan 45 minuten duren, geen probleem!
 • Haal de Moussaka na 45 minuten uit de oven en laat hem 15 minuten rusten. Geniet na 15 minuten van je gerecht!

Nutrition

Calories: 898kcalCarbohydrates: 54gProtein: 35gFat: 60gSaturated Fat: 28gCholesterol: 207mgSodium: 429mgPotassium: 1532mgFiber: 13gSugar: 25gVitamin A: 1375IUVitamin C: 19mgCalcium: 455mgIron: 4mg
Trefwoord Moussaka
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

FAQ Moussaka

Hieronder vindt je de meest gestelde vragen:

Wat is Moussaka?
Moussaka is een Grieks gerecht met aubergine, aardappel en gehaktsaus. Bovenop zit een bechamelsaus.

Welke ingredienten heb je nodig?
Je hebt de volgende ingrediënten nodig: Aubergine, Plantaardige olie, Rundvlees, Uien, Knoflook, Tomaten, Suiker, Rode Wijn, Olijfolie, Zout, Peper, Laurierblad, Oregano, Melk, Boter, Meel, Eigeel en Kaas.

Is het gerecht warm of koud?
Het hangt af van het land waar u vandaan komt. Arabische landen kunnen het gerecht koud serveren. Normaal gesproken wordt het gerecht warm of op kamertemperatuur geserveerd.

Moet het gerecht nog rusten na de oven?
Ja. Wacht 15 minuten zodat je voor iedereen een goed stuk kunt snijden!

 

Vorig artikel
Volgend artikel
- Advertisement -

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Recipe Rating
Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisement -

Nieuwste recepten

- Advertisement -

Meer recepten als dit

- Advertisement -