Hollandaisesaus

Must Try

Nolynskitchen
Hi i'm Nolynskitchen. A Home Cook with a passion for cooking. Follow my easy recipes and watch them on YouTube. Let me help you to make easy and wonderfull dishes!

Een van mijn laatste recepten ging over de sinaasappelsaus. Een saus die perfect samengaat met eend. Ik ben de kennisbank begonnen om naast de recepten ook mooie artikelen te delen waar je wat van leert. Het zou je vragen moeten beantwoorden. Zo ook over de 5 Mother of Sauces. Ik heb eerder Béchamel, Espagnole en Velouté behandeld. Vandaag is het tijd voor nummer 4 op de lijst: Hollandaisesaus. In dit artikel gaan we dieper in op het maken van hollandaisesaus.

Definitie Hollandaisesause

De betekenis van hollandaise is:

”Hollandaisesaus is een van de vijf Moeder der Sauzen. De saus is ook populair onder de naam Dutch Sauce. De saus bestaat uit eigeel, gesmolten boter, witte wijn en azijn”.

Hollandaisesaus

De saus behoort dan ook tot één van de vijf sauzen die ook wel Mother of Sauces worden genoemd. Deze sauzen vormen de basis. Als je naar de naam van de saus kijkt, verwacht je dat de saus uit Nederland komt. Hier is echter geen bewijs voor. De naam Dutch Sauce is gevonden in een Engels geschreven document rond het einde van het jaar 1570. Dit was echter geen recept. Het recept voor de saus werd tientallen jaren later rond 1650 gevonden. Het recept voor een saus geassocieerd met asperges werd beschreven. Het eerste Nederlandse recept verscheen jaren later. Het kan dus niet zo zijn dat de oorsprong van de saus in Nederland lag.

Dus als je een recept leest over een Hollandse Saus, dan wordt hiermee de Hollandaisesaus bedoeld. Deze saus wordt geserveerd bij vis, maar ook bij Eggs Benedict.

Hollandaisesaus Recept

Dit sauzen recept is eenvoudig. Je hebt de volgende ingrediënten nodig: eidooiers, azijn, witte wijn, boter, peper en zout.

De eerste stap is om de pan op laag vuur op het fornuis te zetten. Voeg de boter toe en laat deze volledig smelten. Neem de pan van het vuur. Pak een steelpannetje en een mengkom. Vul de pan met water. Zet de pan op middelhoog vuur tot het water kookt. Als het water kookt, zet je het vuur laag. Doe de kom in de pan (au-bain-marie) en voeg de eierdooiers toe. Begin met het kloppen van je eieren.

Voeg na het kloppen van je eieren de witte wijn en azijn toe. Meng het door elkaar. Het is tijd om langzaam je boter toe te voegen. Blijf de hele tijd kloppen tot alle boter is vermengd met de eidooiers. Proef de saus en voeg voor de smaak peper en zout toe. De saus is klaar om te serveren! Je kunt ook wat peterselie toevoegen, maar wij houden het graag bij de orginele saus.

Hoe maak je een Hollandaisesaus

Hieronder zal ik het kort in zijn geheel beschrijven:

 1. De eerste stap is om de pan op laag vuur op het fornuis te zetten. Voeg de boter toe en laat deze volledig smelten. Neem de pan van het vuur.
 2. Neem een steelpannetje en een mengkom. Vul de pan met water. Zet de pan op middelhoog vuur tot het water kookt. Als het water kookt, zet je het vuur laag.
 3. Doe de kom in de pan (au-bain-marie) en voeg de eierdooiers toe. Begin met het kloppen van je eieren.
 4. Voeg na het kloppen van je eieren de witte wijn en azijn toe. Meng het door elkaar.
 5. Het is tijd om langzaam je boter toe te voegen. Blijf de hele tijd kloppen tot alle boter is vermengd met de eidooiers.
 6. Proef de saus en voeg voor de smaak peper en zout toe. De saus is klaar om te serveren!

Derivaten Hollandaise

Omdat deze saus een basis is, zijn er veel afgeleiden. Hieronder heb ik een lijstje gemaakt. Nieuwe sauzen zullen in de loop van de tijd worden toegevoegd:

 • Au vin Blanc-saus
 • Bavaroise saus
 • Bearnaisesaus
 • Choron-saus
 • Colbert-saus
 • Foyet saus
 • Maltaise saus
 • Mousseline (Chantilly) saus
 • Noisette saus

Heb je een saus die als afgeleide kan worden toegevoegd, laat het me weten!

Andere Sauzen Recepten

Als u op zoek bent naar meer sausrecepten:

als je nog een interessant recept hebt, laat het me weten!

Hollandaisesaus ingredienten

Om deze fantastische saus te maken heb je de volgende ingrediënten nodig: eidooiers, azijn, witte wijn, boter, peper en zout. Het recept vind je hieronder of bekijk mijn video’s op YouTube!

how to make Hollandaise sauce

 

Hollandaisesaus

Hollandaisesaus

Nolynskitchen
Het beste recept voor Hollandaisesaus dat je kunt vinden. Dit sausrecept is voor elke thuiskok. Genieten!
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Sauzen
Keuken Frans
Porties 4 Personen
calorieën 210 kcal

Equipment

 • 1 Steelpan
 • 1 Koekenpan
 • 1 Schaal

Ingrediënten
  

 • 3 Eidooiers (Grote)
 • 60 ml Witte wijn
 • 30 ml Azijn
 • 250 gram Boter
 • Zout
 • Peper

Instructies
 

 • De eerste stap is om de pan op laag vuur op het fornuis te zetten. Voeg de boter toe en laat deze volledig smelten. Neem de pan van het vuur.
 • Neem een steelpannetje en een mengkom. Vul de pan met water. Zet de pan op middelhoog vuur tot het water kookt. Als het water kookt, zet je het vuur laag.
 • Doe de kom in de pan (au-bain-marie) en voeg de eierdooiers toe. Begin met het kloppen van je eieren.
 • Voeg na het kloppen van je eieren de witte wijn en azijn toe. Meng het door elkaar.
 • Het is tijd om langzaam je boter toe te voegen. Blijf de hele tijd kloppen tot alle boter is vermengd met de eidooiers.
 • Proef de saus en voeg voor de smaak peper en zout toe. De saus is klaar om te serveren!

Notities

 • De belangrijkste opmerking is het kloppen van de eidooiers. Zorg ervoor dat het water in de pan kookt en zet daarna op een laag pitje. Als het water te heet is, krijg je roerei. Als dit gebeurt kun je een klein beetje warm water toevoegen en blijven kloppen.

Nutrition

Calories: 210kcalCarbohydrates: 1gProtein: 2gFat: 23gSaturated Fat: 14gCholesterol: 151mgSodium: 183mgPotassium: 10mgSugar: 1gVitamin A: 755IUVitamin C: 1mgCalcium: 18mgIron: 1mg
Trefwoord Hollandaisesaus
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

 

FAQ Hollandaisesaus

Below you can find the most frequently asked questions:

Wat is een Hollandaisesaus?
Een van de 5 moeder van sauzen. Het is gemaakt van eidooiers, gesmolten boter, witte wijn en azijn. Het wordt gegeten met asperges, Eggs Benedict en vis.

Welke ingredienten heb je nodig?
Je hebt de volgende ingrediënten nodig: eidooiers, gesmolten boter, witte wijn en azijn. Voeg peper en zout toe voor de smaak.

Hoe voorkom ik dat ik scrambled eggs krijg? 
Als dit gebeurt, is het water in de pan te heet. U kunt eenvoudig wat warm water toevoegen aan de kom met eidooiers. Blijf kloppen.

 

Vorig artikel
Volgend artikel
- Advertisement -

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Recipe Rating
Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisement -

Nieuwste recepten

- Advertisement -

Meer recepten als dit

- Advertisement -