Het einde van de week en dan moet er natuurlijk wel een lekker recept zijn. Ik wilde dit recept al een tijdje schrijven, maar toen kwam er weer een heerlijk dessert op de proppen en moest dit recept even wachten. Afhankelijk van waar ter wereld je woont, ken je dit recept misschien wel of heb je er nog nooit van gehoord. Als je in Nederland, België of Duitsland woont, heb je dit vaak gegeten. In dit artikel gaan we dieper in op het maken van speculaas / speculaaskoekjes.
Definitie Speculaas
De betekenis van speculaas is:
”een gebakken koekje met speculaaskruiden. Het koekje is ook wel bekend onder de naam speculoos. Het koekje kan verschillende vormen bevatten, maar is altijd plat. Het wordt het hele jaar door gegeten bij een kopje thee of koffie”.
Speculaas
Ik ben zo opgewonden om dit recept voor je te beschrijven. Dit zijn koekjes die je altijd kunt maken en ze zijn op een goede manier ook nog eens erg verslavend. De koekjes/koekjes zijn populair in Nederland en België, maar ook in gebieden van Duitsland en Noord-Frankrijk. Speculaas staat bekend om zijn stevige structuur. Bakkers gebruiken mallen om de koekjes in verschillende vormen te maken. De vormen kunnen bestaan uit windmolens, hanen, katten, mensen in klederdracht etc. Deze mallen werden meestal van hout gemaakt en met de hand bijgewerkt.
De mallen zijn te koop op internet. Je kunt de speculaas ook zonder mal maken, alleen dan zien ze er minder mooi uit. Het recept is eigenlijk heel simpel. Je zult echter merken dat als je de koekjes bij een Nederlandse bakker koopt, de smaak anders is. Voor het maken van de koekjes worden speculaaskruiden gebruikt, maar een bakker voegt dan zelf een aantal kruiden toe. Dit doen ze om echt hun eigen smaak te creëren. De kruiden die verder gebruikt kunnen worden bestaan uit anijs, foelie, gemberpoeder, kardemom, witte peper, nootmuskaat, kruidnagel en natuurlijk kaneel.
Nog een tip die ik later zal vermelden. Zodra het deeg klaar is, moet je het 3 dagen in de koelkast bewaren. Dan komen de kruiden goed tot hun recht. Je zult ook merken dat het deeg van kleur verandert! Dit komt uiteraard allemaal ten goede aan het eindresultaat.
Ik raad je echt aan om Speculaas te proberen! Vind je dit recept lekker laat dan hieronder een reactie achter of laat een reactie achter op mijn YouTube Kanaal! Dat zal ik ook waarderen! Heeft u tips of feedback? Laat het me weten!
Speculaas Recept
Dit koekje is makkelijk te maken. Je hebt de volgende ingrediënten nodig: boter, lichte basterdsuiker (geel), zout, karnemelk, Zeeuws meel, bakpoeder, speculaaskruiden. Optioneel zijn gemberpoeder, kardemom en nootmuskaat.
De eerste stap is het toevoegen van 225 gram boter, 300 gram suiker, 5 gram zout en 50 gram karnemelk in een mengkom. Gebruik een handmixer met deegkloppers. Wanneer het mengsel gemengd is, breng je het over naar je werkruimte.
Voeg 500 gram Zeeuws Bloem aan het mengsel samen met 20 gram bakpoeder, de speculaaskruiden en eventuele kruiden. Als u geen Zeeuws meel heeft, kunt u ook bloem voor alle doeleinden gebruiken. Begin het mengsel met je handen te kneden totdat je een staaf of bal kunt vormen. Als je bloem voor alle doeleinden gebruikt, kan het deeg erg droog zijn. Voeg enkele druppels water toe om het deeg steviger te maken.
Bedek de bal met plasticfolie en plaats hem 2 dagen in de koelkast. Je kunt niet meteen beginnen met het maken van de koekjes. De kruiden moeten eerst goed in het deeg werken. Ook zul je zien dat de kleur van het deeg verandert. Van lichtbruin tot donkerbruin. Haal na 2 dagen het deeg eruit en verdeel wat bloem over het deeg. Rol het deeg uit tot het de juiste dikte heeft voor de speculaasvorm. Als je geen speculaasvorm hebt, kun je vierkanten maken en figuren in het deeg tekenen. Zorg ervoor dat ze niet te diep gaan.
Verwijder het overtollige deeg uit de vorm. Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius. Plaats de koekjes op de bakplaat. Wanneer de oven een temperatuur van 150 graden bereikt heeft, plaats je de bakplaat in de oven. Bak de koekjes gedurende 25 minuten. Haal de koekjes er na 25 minuten uit en laat ze volledig afkoelen. Geniet van deze geweldige Authentieke Hollandse Speculaaskoekjes.
Hoe maak je Speculaas
Hieronder vindt je het overzicht van de stappen:
- De eerste stap is het toevoegen van 225 gram boter, 300 gram suiker, 5 gram zout en 50 gram karnemelk in een mengkom.
- Meng de ingrediënten met een handmixer (gebruik de deegkloppers)
- Breng het mengsel over naar uw werkruimte.
- Voeg 500 gram Zeeuws meel (of bloem voor alle doeleinden), 20 gram bakpoeder en de speculaaskruiden (en eventueel kruiden) toe aan het mengsel.
- Begin het mengsel met je handen te kneden totdat je een staaf of bal kunt vormen.
- Bedek de bal met plasticfolie en plaats hem 2 dagen in de koelkast.
- Haal na 2 dagen je deeg eruit en verdeel wat bloem over het deeg.
- Rol het deeg uit tot het de juiste dikte heeft voor de speculaasvorm.
- Verwijder het overtollige deeg uit de vorm.
- Verwarm je oven voor op 150 graden Celsius.
- Plaats de koekjes op de bakplaat.
- Wanneer de oven een temperatuur van 150 graden heeft bereikt, plaats je de bakplaat en bak je de koekjes gedurende 25 minuten.
- Haal de koekjes er na 25 minuten uit en laat ze volledig afkoelen. Genieten!
Andere Bakken Recepten
Als u op zoek bent naar meer bak recepten:
Als je nog een interessant recept hebt, laat het me dan weten!
Speculaas Ingredienten
Om dit geweldige bakrecept te maken, heb je een paar ingrediënten nodig. Deze ingrediënten zijn: boter, lichte basterdsuiker, zout, karnemelk, Zeeuws meel, bakpoeder, speculaaskruiden. Optioneel zijn gemberpoeder, kardemom en nootmuskaat. Het recept vind je hieronder! Geïnteresseerd in kookvideo’s? Bekijk mijn YouTube-kanaal!
Speculaas
Equipment
- 1 Mengkom
- 1 Speculaas vorm
- 1 Plastic folie
- 1 Mixer
Ingrediënten
- 225 gram Boter (kamer temperatuur)
- 300 gram Basterd suiker (Geel)
- 5 gram Zout
- 50 gram Karnemelk
- 500 gram Zeeuws Bloem (of gewoon Bloem)
- 20 gram Bakpoeder
- 30 gram Speculaas kruiden
Optioneel
- 3 gram Nootmuskaat
- 3 gram Kardemon
- 3 gram Gember poeder
Instructies
- De eerste stap is het toevoegen van 225 gram boter, 300 gram suiker, 5 gram zout en 50 gram karnemelk in een mengkom.
- Meng de ingrediënten door elkaar.
- Breng het mengsel over naar uw werkruimte.
- Voeg 500 gram Zeeuws meel (of bloem), 20 gram bakpoeder en de speculaaskruiden (en eventueel kruiden) toe aan het mengsel.
- Begin het mengsel met je handen te kneden totdat je een staaf of bal kunt vormen.
- Bedek de bal met plasticfolie en plaats hem 2 dagen in de koelkast.
- Haal na 2 dagen je deeg eruit en verdeel wat bloem over het deeg.
- Rol het deeg uit tot het de juiste dikte heeft voor de speculaasvorm.
- Verwijder het overtollige deeg uit de vorm.
- Verwarm je oven voor op 150 graden Celsius.
- Plaats de koekjes op de bakplaat.
- Wanneer de oven een temperatuur van 150 graden heeft bereikt, plaats je de bakplaat en bak je de koekjes gedurende 25 minuten.
- Haal de koekjes er na 25 minuten uit en laat ze volledig afkoelen. Genieten!
Notities
- Wanneer je het deeg hebt gemaakt, wikkel je het in plasticfolie en leg je het 2 dagen in de koelkast.
- Voor het maken van de koekjes kun je het deeg het beste op een speculaasvorm vormen.
- Als je niet in de gelegenheid bent om Zeeuws meel te kopen, dan is bloem voor ook goed. Je zult merken dat de bloem wat droger is, dus je kunt een paar druppels water toevoegen.
Nutrition
FAQ Speculaas
Hieronder vindt je de meest gestelde vragen:
Wat zijn Speculaaskoekjes?
een gebakken koekje met speculaaskruiden. Het koekje is ook wel bekend onder de naam speculoos. Het koekje kan verschillende vormen bevatten, maar is altijd plat. Het wordt het hele jaar door gegeten bij een kopje thee of koffie.
Hoe lang duurt het om te maken?
Het deeg maak je in 20 minuten. Daarna moet je het 3 dagen in de koelkast plaatsen. Het bakken duurt 25 minuten. De totale recepttijd bedraagt 3 dagen en 45 minuten.
Welke ingredienten heb je nodig voor dit recept?
De ingrediënten die je nodig hebt voor dit recept zijn: boter, lichte basterdsuiker (geel), zout, karnemelk, Zeeuws meel, bakpoeder, speculaaskruiden. Optioneel zijn gemberpoeder, kardemom en nootmuskaat.